carlsberg castelnau_svart grand-hotel hm loreal kerastase yves-Saint-laurent7 hastens2 Easytryck5 Papyrus5 GBGT2 lexus triwa DQ_Vodka_MASTER LOGOLogo-Laroche  casall_logotype skogsberg-smart-loggo lumix-logga
Annons

Intervju med årets bäst klädda kvinna: Malin Buska!

omslag2

Malin Buska, skådespelare, vinnare av Årets bäst klädda kvinna 2015.

Juryns motivering för årets bäst klädda kvinna: Malin Buska:

Hennes stil är lika vass som hon är begåvad. Med ett äkta och gigantiskt modeintresse klär hon i allt från svenska avantgardedesigner till internationella modemärken.

Grattis! Vad tänkte du när du fick veta att du vunnit pris för Årets bäst klädda kvinna?

      Jag blev väldigt glad och lite rörd. Jag tyckte att det var väldigt fint av ELLE att ge det här priset till mig. Jag har ju aldrig använt mig av någon stylist och går inte så mycket på trender heller. Men jag har ett stort modeintresse och det har jag alltid haft. Jag klär mig bara i kläder jag själv väljer och tycker om och på det sättet blir den här vinsten personlig.

Hur ska du fira?

      Jag tänkte boka in mig på spa. Och ikväll ska jag fira med mina kompisar och dricka lite bubbel.

När föddes ditt intresse för mode?

      Jag har alltid haft ett intresse för att klä mig på olika sätt. Jag fick höra det nu i jul att jag kunde byta kläder nio gånger om dagen när jag var yngre. Det har alltid varit så: ”Vad känns rätt just nu? Vad vill jag ha på mig just nu?”. Kläder är någonting väldigt sinnligt och intimt för mig och kan också vara ett väldigt kraftfullt uttrycksmedel.

Är du helt ointresserad av trender?

      Nej, inte alls men jag går inte efter dem utan köper plagg som jag tycker om och som jag sedan kan bära i flera år och kombinera med någonting nytt. Men jag är samtidigt jätteintresserad av modevärlden och tittar på internationella visningar och vad som händer under säsongerna. Det är alltid kul att följa med och se vad som händer. Ofta kan det spegla saker i vårt samhälle.

På vilket sätt är det ett kraftfullt uttrycksmedel, enligt dig?

      Man kan lyfta fram en känsla man har för dagen eller dölja den och ljuga om vem man är. Det finns attribut som är starkt förknippade med olika samhällsklasser till exempel. Det är väldigt spännande vad kläder kan säga om en person.

Använder du kläder på det sättet, att du lyfter fram eller döljer känslor?

      Ja. Om jag känner mig lite deppig kan jag ta på mig något som går åt andra hållet eller som tvärtom förmedlar det.

Vad letar du efter i kläder?

      Jag har väldigt mycket skulpturala plagg. Mycket funktionella plagg som man kan använda på olika sätt, enkla plagg som man kan göra mycket med. Sedan tycker jag alltid om design och kläder som kommunicerar någonting, att det inte bara är tygbitar som sys ihop utan att det betyder någonting mer.

Du klär dig mycket i svart?

      Jag tycker det är en fin färg och det finns ju många olika nyanser av svart. Form och siluetter kommer fram väldigt bra med svart. Först nu har jag börjat dras mer till färg. Nicholas Gesquiére tycker jag är fantastisk. Hans senaste kollektioner för Louis Vuitton har väldigt mycket fina färger.

Det låter som att det kanske blir mer färg i din garderob under det kommande året..?

      Ja, det är först nu jag har börjat känna för det. Vi får se. Den här känslan är helt främmande för mig så det ska bli spännande att se vad som händer.

Du växte upp i Övertorneå nära finska gränsen. Vad fanns det för utrymme för ditt stora modeintresse där?

      Alla har ju kläder på sig. Och jag läste Elle när jag var liten. Det var det enda modemagasin med kvalitet som gick att få tag på där uppe. Sedan fanns det tillgång till kostymhistoria på biblioteket. Jag hade inte tillgång till modemärken men man hittade saker man tyckte om ändå. Jag sydde om min mormors kappor så att de passade min storlek. Det jag har fått med mig där uppifrån är kvalitetstänket: att det ska vara hållbart, att välja tyger där trådarna har längre fibrer, att skinn är bra. Det sitter verkligen kvar. Ofta är det också den sortens hållbara tyger som känns skönast mot kroppen.

Får du utlopp för ditt stora modeintresse även i yrket som skådespelare?

      Ja, verkligen. Det handlar om att gestalta en person och kläder kan säga väldigt mycket om vem man är och var man kommer ifrån.  Det som är så fantastiskt med mitt yrke är att man får chansen att prova på så många olika jag.

Annons